Voedselverspilling

"Tot 20% minder verspilling in maaltijdbereiding."

 

Met een slim algoritme wordt voorspeld hoeveel gerechten worden verkocht. 

Met hoge vaste lasten en een toenemend  personeelstekort is het cruciaal voor horecaondernemers om slim in te kopen. Daarom is datagedreven werken een oplossing als het gaat om het afstemmen van vraag en aanbod.

Niet alleen goed voor de portomonee, maar ook nuttig in het tegengaan van voedselverspilling. 

Voor een grotere partij die  gezonde maaltijden aan huis levert heeft Strategy01 daarom een algoritme ontwikkeld waarbij wordt voorspelt hoeveel maaltijden er de komende 10 dagen worden verkocht. 

Slim algoritme

Het is ons gelukt om de verkoop 15-20 procent beter te voorspellen door de variabelen uit te breiden met zaken als soort gerecht, ingrediënten, dag van de week, weertype, etc.  Door te analyseren welke verbanden er bestaan tussen deze kenmerken is het model dusdanig getraind dat het voor verschillende gerechten en onder diverse omstandigheden een accurate inschatting kan maken van de toekomstige vraag. 

Impact op resultaat

Het resultaat is dus significant minder voedselverspilling, minder inkoopkosten en betere inzet van alle middelen. Kortom: een oplossing die niet alleen goed is voor de portomonnee, maar ook bijdraagt aan een duurzame business. 

Strategy01 heeft ons in eerste instantie geholpen met het verkrijgen van inzicht door data uit de diverse systemen slim te koppelen. De handigheid waarmee ze dat deden was indrukwekkend.
Maar echt leuk vonden mijn collega's en ik de stap daarna waarbij we samen de eerste verbeterplannen hebben bedacht en meetbaar gemaakt. Hun enthousiasme en vernieuwende kijk op zaken heeft ons goed gedaan.

Martien van den Bouwhuijsen

Dit project is uitgevoerd vanuit een samenwerking binnen Platform Driven By Data. Platform Driven by Data is een publiek-private samenwerking om MKB-ondernemers te helpen met digitalisering en dataficering. Strategy01 is onderdeel van het netwerk van ondersteunende expertbedrijven binnen het platform en helpt sinds 2020 MKB-ondernemers vanuit deze samenwerking.